bogi
Moderator  
|
Post by bogi on Apr 4, 2012 19:11:44 GMT
|
|
|
Post by todu21 on May 2, 2012 8:34:45 GMT
Patríciin prvomájový vzkaz všem fanouškùm je tady! (více na Patèinì oficiálním FB profilu)
Milí moji fanúškovia, chcem vás len krátko všetkých srdeène pozdravi a popria vám krásny slneèný mesiac máj. Blíži sa mi vystúpenie vo Viedni a zaèína by vzrúšo. Potrebujem vraj dvojo šiat, lebo na tomto galakoncerte si bude každá speváèka meni šaty. Takže musím aj ja. Z vystupujúcich nepoznám nikoho ale budú tam vraj významné osobnosti. Som zvedavá aká to bude slávnos. Dokonca ma pozvali aj na slávnostnú veèeru po koncerte. No a pri tom všetkom som zistila, že ešte neviem jednu slohu z Brindisi (G.Verdi – La Traviatta), èo budeme spieva spoloène na konci. To ale prosím nikomu neprezraïte:). Ja sa to ešte douèím. Ale aj tak sa na tú akciu ve¾mi teším. Vo Viedni zostanem potom ešte pár dní ale keï sa vrátim, opíšem vám svoje dojmy. Zatia¾ sa majte pekne a držte mi palce. Ïakujem, ahojte. Vaša Patricia
|
|
|
Post by todu21 on May 2, 2012 8:36:49 GMT
A ještì fotka ze stejného zdroje... Attachments:
|
|
|
Post by todu21 on May 11, 2012 12:42:18 GMT
Tak máme po Patríciinì vídeòském koncertì (možná nejvýznamnìjším v letošním roce...) a na Patinì FB profilu se objevil odkaz na recenzi. Jejím autorem není nikdo jiný než Pavel Unger, jak známo autor nejkvalifikovanìjší recenze jejího CD DVD. Jak jsem mìl možnost, hned jsem se na ni vrhl a chci se podìlit o dojmy. To, co zde napíšu, je samozøejmì pohled pouze amatérského fanouška, zdaleka nejsem odborník jako pan Unger a v nìèem se mùžu i mýlit. V recenzi je Pace a jejímu vystoupení vìnován docela velký prostor (i prostøednictvím fotografií), což je rozhodnì pozitivní. Nicménì, mám pocit, že v názorech pana Ungera došlo v posledních mìsících k urèitému posunu. Myslím, že se tentokrát èásteènì nevyvaroval toho, aby hodnotil ne jak Paka zpívala, ale spíše jak by zpívat mìla. Jinak si nedokážu vysvìtlit tak odlišné hodnocení Rossiniho "La Pastorelly" a Pucciniho "O mio babbino caro". Jsem sice laik, ale nemyslím, že by mezi tìma dvìma skladbami byl tak diametrální rozdíl v nároènosti. Naopak, vysoce hodnocená La Pastorella oplývá dvìma koloraturními sekvencemi, které zaspívat - podle mého názoru - není zas tak jednoduché. Obì tyto skladby navíc Paka doslova miluje a má je v krvi. Na koncertì jsem ve Vídni samozøejmì nebyl, ale tak nepøíznivá kritika její prezentace "Babbina" (bez jediného náznaku nìèeho pozitivního) by byla na místì snad jenom, kdyby zpívala úplnì falešnì a byla výrazem, tónem i hlasem úplnì mimo. To ale, myslím, rozhodnì nebyl tento pøípad. Dále je potøeba uvést, že toto rozhodnì nebylo první Patríciino vystoupení bez mikrofonu. Veškeré její aktivity na Národním divadle Moravskoslezském probíhaly a probíhají na stejné bázi. I když je pravdou, že srovnávat roli v dìtské opeøe nebo ve sboru s koncertním vystoupením je problematické, základ je stejný (a v nìèem je dokonce jevištní pøedstavení nároènìjší - napø. v Kominíèku, vzhledem k dvojroli, Paka témìø nesleze z jevištì). Co mì dále zarazilo, je tato pasáž: "Zvyknutá na domáce bravó a klamnú psychózu ovácií postojaèky, si pri primeranom potlesku uvedomila, že pocta slovenského „rodu“ sa nerozdáva zadarmo." Nevím, zda pan Unger, ví, že tìch standing ovation je opravdu minimální množství, já vím od skonèení Talentmanie pouze o jednom, a to bylo zasloužené na více než 100 % (první samostatný koncertní recitál PJ vloni v èervenci v Bratislavì), naopak vím o dalších, kde bylo zcela na místì a nepøišlo (napø. na Miss Reneta 2012 v Havíøovì 30.3.2012 poté, co Páa zaspívala "Tenkrát na západì"). Standing ovations v prùbìhu Talentmanie nelze brát vùbec v úvahu, to je televizní show, øízená jinými zákonitostmi - tady mají standing i ti, kteøí si jej nikdy nezaslouží. A pokud nìkdo køièí bravo, vyjadøuje tím své emoce, pocity své duše, které musí nìjak uvolnit a vyjadøovat se k tomu, že to po nìjakém vystoupení bylo èi nebylo vhodné je zcela mimo mísu. Na stejné úrovni bychom mohli zakázat jakékoliv slovní nebo písemné vyjadøování lidských emocí. Ono není náhodné, že slovíèko "bravo" patøí pøedevším oblasti klasické hudby, na popové koncertì tohle slovo mockrát nezaslechnete. Tedy abych zhrnul krátký smysl dlouhé øeèi - na naprosté vìtšinì svých dosavadních vystoupení Patrícia zažila právì ony "pøimìøené potlesky", o nichž pan Unger píše (on je nìkdy i dlouhotrvající standing velmi pøimìøený...). Jsem velmi rád, že pan Unger zakonèuje èást své recenze pozitivnì: "Nebudem prognózova , ostanem pri konštatovaní, že v Patrícii Janeèkovej je skrytý ve¾ký talent, nie každodenná dávka vrodenej muzikálnosti, ale aj ambícia z týchto devíz profitova". Tato slova jsou na celé recenzi pro Paku ním nejpozitivnìjším, nìèím, na èem mùže v budoucnu stavìt. Zdùrazòovat v jejím pøípadì potøebu dalšího hudebního vzdìlávání a profesionalizace je nošením sov do Atén. To ale je všechno vìc budoucnosti, teï Paka zpívá, protože jí to baví a protože chce svým zpìvem tìšit své fanoušky (což se jí, ostatnì, skvìle daøí!). Attachments:
|
|
bogi
Moderator  
|
Post by bogi on May 12, 2012 7:21:03 GMT
Tomas, ja si naopak myslim, ze Unger to napisal dobre. Pata totiz nespievala ani pred domacim publikom, ktore ju pozna od Talentmanie, ani pred classical crossover publikom zo zahranicia, ktore jej fandi. Unger sa pozrel na koncert tymi ocami, akeho charakteru to bolo podujatie, v akej spolocnosti inych umelcov sa Pata vyskytla, aky zaner obecenstvo ocakavalo, ako Pata obstala v tejto konkurencii, ako obecenstvo na novu tvar zareagovalo.
Rakusko je konzervativna krajina so silnou klasickou a opernou tradiciou. Pojem classical crossover v Rakusku nic nehovori. Vo viedenskom divadle bolo ine prostredie, ine publikum, nez pred akym by Pata mohla eventuelne vystupit napr. v UK alebo USA. Pata sa ocitla medzi solistami viedenskej statnej opery a obecenstvo na podujati ocakavalo cisto klasicku produkciu. Keby v tomto kontexte Unger hodnotil Patu inac, myslim, zeby bol mimo.
Album sa dalo hodnotit viac "izolovane" ci specificky, zohladnujuc Patin vek, stadium jej opernej pripravy a jej schopnosti, avsak v tomto pripade Unger musel hodnotit v kontexte podujatia, ako tam Pata v konkurencii inych naozaj vyznela.
Tazkost je v tom, ze Pata NIE JE opernou spevackou a vo svojom veku ani nemoze byt. Napriek tomu Pata chce spievat arie a ludia okolo nej ju tahaju do prostredia klasickej hudby medzi dospelych klasickych umelcov, pred publikum, ktore ocakava kvalitnu klasiku. V tomto je zakomponovany zjavny protiklad.
Osobne mam rozpaky z toho, akym sposobom Patu vedu ludia okolo nej. V tomto veku Patu nemusia tahat na cisto klasicke podujatia. Mohla by spievat popularnu klasiku pred jej vlastnym "neopernym" publikom, ktore jej doma i v zahranici fandi. Potesila by ludi. Produkcia by sa stretla s obecenstvom, ktore taku produkciu chce a ocakava. Namiesto toho ju tahaju na cisto klasicke podujatia medzi cisto opernych spevakov a v tomto prostredi Pata nie je pred jej obecenstvom a hodnotena musi byt ocami prostredia, kde vystupuje. Tu, v prostredi cisto klasickej hudby, Pata v sucasnosti nemoze byt "uzasna".
Keby som to ja mohol ovplyvnit, Patu by som v jej veku do prostredia cistej klasiky netahal, skor by som jej vystupenia organizoval na sposob produkcie Jackie Evancho. Jackie by nespievala bez mikrofonu, mikrofon pouzila aj na koncerte v opernom divadle v jej rodnom Pittsburghu. Nech Pata vystuduje operu, nech jej dozreje hlas, nech ona sama dozreje psychicky aj fyzicky, nech prejde opernym hlasovym treningom a potom nech zacne vystupovat v prostredi, ktore ocakava kvalitu cistej klasiky.
Jedine, co Ungerovi mozem vytknut, je jeho formulacia "Zvyknutá na domáce bravó a klamnú psychózu ovácií postojaèky..." Patin uspech pred jej neopernym publikom nie je klamny. Uspech jej debutoveho albumu, ktory si kupilo prevazne "neoperne" publikum, je realny. Unger tu neprekrocil tien cloveka z prostredia cisto klasickej hudby, ktory zaznava klasiku, interpretovanu volnejsie, pre sirsie publikum, cize to, co nazyvame classical crossover.
|
|
|
Post by todu21 on May 12, 2012 10:23:39 GMT
Bogi, já Tvùj názor plnì respektuji. Moje reakce na recenzi vznikla pøedevším díky zcela protichùdnému hodnocení dvou skladeb, které Paka ve Vídni zpívala. Nikdo mi nevyvrátí názor, že to nešlo napsat vùèi Pace více ohleduplnìji, právì s ohledem na její vìk a její specifické postavení. A stejnì jako Tebe mne hned pøi prvním pøeètení zarazila vìta o "klamné psychóze standing ovací", to bylo od autora recenze hodnì ošklivé. Na jejím úspìchu, spívá-li pøed "svým" publikem, nic klamného není. Kdybych tu recenzi psal já, tak bych se v tomhle držel pouze konstatovaní o "pøimìøeném potlesku" a dál bych tuhle myšlenku nerozvíjel.
|
|
|
Post by todu21 on May 16, 2012 10:23:22 GMT
Ve svém aktuálním vzkazu (16.5.2012) nám Paka pøibližuje prùbìh svého vídeòského pobytu a plní tak svùj prvomájový slib. Publikováno dnes na jejím oficiálním FB profilu!
Milí moji fanúškovia,
tak som zase tu a chcem sa podeli o zážitky a dojmy z vystúpenia vo Viedni. Prvé príspevky a fotky ste si už asi pozreli, takže len v krátkosti. Celé to prebehlo v k¾ude a bez stresu. Po príchode do Viedne som bola na obede na Naschmarkte. To je ve¾mi lákavé miesto, dlhá „štrúd¾a“ možností skvele sa najes. Je tam aj japonská kuchyòa, a bolo rozhodnuté. Po obede bola skúška. Na klavíri ma doprevádzal vynikajúci klavirista pán Jánoška. Skúška netrvala dlho, všetko bolo v poriadku. Potom sme sa ubytovali v hoteli a do podveèera som mala siestu. Následovali klasické prípravy. Najprv som išla ku kaderníèke a potom k vizážistke. Samotný koncert bol ve¾mi pekný, všetky speváèky a speváci boli skvelí a divadlo sa mi tiež ve¾mi páèilo. Cítila som sa skvelo, ale mala som aj trochu trému. Raz som si na schodoch na javisku pristúpila šaty a skoro som pristála na nose. Boli tam milí ¾udia, nikto sa mi nesmial. Po koncerte bola slávnostná veèera v hoteli, v ktorom som bola ubytovaná. Prišlo za mnou mnoho ¾udí a gratulovali mi. Na druhý deò sme odcestovali do Bratislavy, chcela som ís navštívi moju najlepšiu kamarátku, takže pôvodný plán zosta pár dní vo Viedni som presunula na leto. Celkovo to bol skvelý výlet. A to je asi tak všetko. Prajem vám všetko dobré, držte sa a teším sa nabudúce.
Ahojte, vaša Patricia
|
|
bogi
Moderator  
|
Post by bogi on May 18, 2012 18:56:29 GMT
|
|
|
Post by todu21 on May 23, 2012 12:54:45 GMT
Komu už chybìly Patiny aktivity na divadelním poli, ten se v èervnu koneènì doèká.
Kromì již známého termínu "narozeninové reprízy" Kominíèka na Paku èekají také dvì vystoupení na Smetanovì Litomyšli, kde bude úèinkovat operní soubor NDM se svojí Carmen (29. a 30. 6. 2012), ještì pøedtím - 17.6.2012 - je v plánu repríza Carmen doma, na scénì Divadla Antonína Dvoøáka v Ostravì. Jak víme, Paka spoleènì s ostatními èleny operního studia v tomto pøedstavení zpívá ve sboru. Pokud správnì chápu údaje na webových stránkách OS NDM, mìlo by se jednat o poslední pøedstavení této inscenace, derniéru.
SMETANOVA LITOMYŠL 2012
Georges Bizet: CARMEN
Pátek 29. 6. • 21.00 hodin • II. zámecké nádvoøí Sobota 30. 6. • 21.00 hodin • II. zámecké nádvoøí
Opera o ètyøech dìjstvích; libreto podle novely Prospera Mériméa napsali Henri Meilhac a Ludovic Halévy Provedení ve francouzském originále, èeské titulky
Soubor opery Národního divadla Moravskoslezského Ostrava režie Marián Chudovský dirigent Robert Jindra
|
|
|
Post by todu21 on May 24, 2012 7:50:34 GMT
Mùj dnešní náhodný internetový objev, který by tu rozhodnì nemìl zapadnout. Gratuluju Pace a všem lidem, kteøí ji mají na starosti. Pozornosti doporuèuji zejména poslední dvì vìty, které jsem zvýraznil. Zdá se, že se budeme mít opìt na co tìšit... (Bogi, mùžu poprosit o pøeklad do anglické èásti fóra?)Patrícia Janeèková má zlatú platòu Široká verejnos ju spoznala len pred dvoma rokmi a už teraz má na konte zlatú platòu za predaj jej debutového albumu, ktorý vyšiel v októbri minulého roku. Zlatú platòu Patricii Janeèkovej slávnostne odovzdal riadite¾ opery SND Peter Dvorský, ktorý na vrchole svojej kariéry patril medzi piatich najlepších tenoristov sveta. „Zlatej platni sa ve¾mi teším, je to krásny pocit dosta takéto ocenenie. Navyše je pre mòa ve¾kou cou, že mi ocenenie odovzdal práve maestro Peter Dvorský“ hovorí Patricia. Køest debutového CD a DVD Patricie (vyd. BELLEVOICE PRODUCTION) se uskuteènil postupnì ve tøech zemích: 3.11. na Slovensku, v bratislavském hotelu Carlton, kde album pokøtil slovenský skladatel, dirigent a producent Oskar Rósza. Slavnost moderovala Adéla Banášová, 7. 11. v ORF KulturCafé ve Vídni, kmotrem byl basbarytonista Adam Plachetka, èeská operní hvìzda a èlen Vídeòské Státní opery, který s Patricií nazpíval pro CD a DVD duet z Kouzelné flétny.Vídeòskou prezentaci moderoval Dr. Otto Brusatti, muzikolog a moderátor ORF, 16.11. v Café Galerii Èerná labu v Praze. album pokøtili “kmotøi snù” – legenda èeskoslovenské populární hudby Karel Gott a operní diva Eva Urbanová. Pražskou prezentaci alba moderoval hudební publicista Dr. Jiøí Vejvoda. Album Patricie Janeèkovej sa už v decembri minulého roka stal najpredávanejším CD/DVD na portály Gorila.sk. Viedol nad stálicami ako Müllerom, Rytmusom èi Žbirkom a v Èeskej republike sa jej album držal až 15 týždòov v Hitparáde Top 10 Klasika, z toho 9 týždòov na 1. a 2.mieste. Patricia Janeèková sa zaèiatkom mája (4.5.) po prvýkrát koncertne predstavila zahraniènému publiku. 13-roèná speváèka dostala jedineènú príležitos vystúpi vo Viedni spolu s medzinárodnými hviezdami z oblasti vážnej hudby a jazzu v rámci benefièného galakoncertu “Starry Night” pri príležitosti 65. výroèia založenia charitatívnej organizácie Wiener Hilfswerk. Koncert sa konal pod záštitou rakúskeho spolkového prezidenta Dr. Heinza Fischera v novootvorenom opernom dome – Theater an der Wien vo Viedni. Patricia si za svoju interpretáciu operných árií „O mio babbino caro“ od Giacoma Pucciniho a „La pastorella“ od Gioachina Rossiniho získala ve¾ký aplaus. Na klavíri ju sprevádzal vynikajúci mladý slovenský klavirista František Jánoška. Na koncerte vystúpili sólisti Viedenskej štátnej opery (Daniela Fally, Clemens Unterreiner, Benjamin Bruns), švédska sopranistka Malin Hartelius, argentínska mezzosopranistka Bernarda Fink, Tibor Kováè (koncertný majster druhých huslí orchestra Viedenských filharmonikov a umelecký vedúci The Philharmonics) ako aj jazzová speváèka portugalského pôvodu Sandra Pires. V súvislosti s prípravou tohto podujatia poskytla Patricia rozhovor pre Westdeutschen Rundfunk (TonArt WDR3) a zostrih z koncertu bol odvysielaný v rakúskej televízii na ORF2 v rámci relácie Seitenblicke. Najbližšie Patricia vystúpi ako hos v porade SLOVENKA ROKA, ktorý bude odvysielaný Slovenskou televíziou (STV1), 30.mája, o 20.00 hodine. Patricia by rada ešte pred štúdiom na konzervatóriu vydala ïalšie CD. Dramaturgia je takmer pripravená, je naozaj ve¾mi zaujímavá a má enormne silný potenciál oslovi široké masy v celosvetovom merítku. Informácie a foto pre Music4U.sk poskytla Barbora Drahovská.Attachments:
|
|
bogi
Moderator  
|
Post by bogi on May 24, 2012 8:10:58 GMT
Diki todu21!  Nielen informacia o ziskani zlatej platne, ale najma informacia o pripravovanom albume je velmi pozitivna.
|
|
|
Post by todu21 on May 24, 2012 11:14:48 GMT
Dnes je asi nìjaký den objevù... Níže uvedená fotka je asi trošku staršího data (urèitì z loòského roku), ale já jsem ji doposud nikdy nikde nevidìl. Attachments:
|
|
|
Post by todu21 on May 25, 2012 12:27:48 GMT
Ještì jedna málo známá fotka, byla poøízena 19.10.2011, kdy Paa zapívala na firemní soukromé akci - galaveèeru 17. roèníku soutìže realizovaných staveb na Slovensku. Konalo se v divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislavì. Attachments:
|
|
|
Post by todu21 on May 27, 2012 21:06:11 GMT
Podle informací z internetových zdrojù se na Patèinì vystoupení ve Zlínì (1.6.2012) doèkáme úplné novinky v jejím repertoáru - viz úryvek zprávy publikované na http://www.musik4U.sk: 1.júna Patricia vystúpi na Filmovom festivale pre deti a mládež v Zlíne, kde zaspieva pieseò z filmovej rozprávky „Malá morská víla“ ( pieseò slávneho autora filmovej hudby Zdeòka Lišky). Patricia pieseò naštuduje premiérovo v javiskovom podaní s Filharmóniou Bohuslava Martinù Zlín.
|
|
bogi
Moderator  
|
Post by bogi on May 28, 2012 5:46:14 GMT
Vdaka, dobry ulovok! Tesim sa na novu piesen! Informaciu som nasiel aj na: www.operaslovakia.sk/news/patricia-janeckova-ma-zlatu-platnu/Niektore portaly upravili predosly prispevok o Patricii - uz neobsahuju formulacie o "najmladsej opernej dive". Stalo sa tak predpokladam po mojej minulotyzdnovej kritike na oficialnom facebooku a napisal som aj na Viva Musicu. Zaroven s touto upravou na niektorych portaloch pribudla informacia o Malej morskej vile.
|
|